top of page

Olli Kinnunen debytoi loistavasti Ironman-matkalla Barcelonassa la 30.9.2017

JäPyn ensimmäisen triathlonkoulun "kasvatti" kävi tekemässä ensimmäisen täydenmatkan kilpailun IM Barcelonassa. Alla Ollin kisaraportti.

Kauden päätavoitteena oli täyden matkan kisa Barcelonan Ironman -kisassa. Katalonian itsenäisyysäänestyksen takia kisa oli siirretty sunnuntailta lauantaille. Paikan päällä infossa kerrottiin, että tapahtuma oli jo jouduttu perumaankin, mutta myöhemmin oli saatu neuvoteltua aikataulun siirto pyöräilyreitin muutoksineen.

Kisapaikka ei kisan nimestä huolimatta ole Barcelonassa, vaan noin 50 kilometriä Barcelonasta pohjoiseen Calellan rantakaupungissa. Reitit oli tehty myötäilemään meren rantaa ja kaikki muutkin tapahtuman vaatimat tilat olivat aivan rannan tuntumassa. Uinti oli yhden kierroksen lenkki, pyörällä mentiin reittimuutoksen takia kaksi ja puoli kierrosta ja lopun maraton oli sitten kolmen kierroksen mittainen.

Kyseessä oli allekirjoittaneen ensimmäinen täyden matkan kisa ja tavoitteena kymmenen tunnin alitus. Uintiin oli budjetoitu 1.20, pyöräilyyn 5.00 ja juoksuun 3.30, josta sitten jäisi 10 minuuttia vaihtoaikaa lajien välille. Sääennuste näytti hyvältä ja kaikki oli aamulla kohdallaan tavoitteen suhteen, kun kisa ikäryhmien osalta käynnistyi aamulla klo 8.20.

Kokemattomuus täydeltä matkalta näkyi heti uinnissa. Pysyin aivan liikaa omalla mukavuusalueella ja jälkeenpäin ajatellen olisi ollut varaa kiristääkin. Torstain ja perjantain treeniuinneissa testasin vauhtia, mutta en sitten kuitenkaan uskaltanut pitää samaa tahtia kisassa. Lopputuloksena uintiin kului 1.25, eli heti olin viisi minuuttia aikataulusta jäljessä. Tämä nyt ei hirveästi huolettanut, kun päivää oli vielä reilusti jäljellä.

Vaihtotelttaan päästyäni iskikin sitten jo pieni epätoivo. Naulakko, jossa olisi pitänyt roikkua pussissa omat pyöräilytavarat, oli tyhjä. Kurkin naulakon alle, mutta en nähnyt pussiani. Kyselin muita lähellä olevia kilpailijoita tarkistamaan, josko olisivat ottaneet vahingossa minun, mutta jokaisella oli kyllä omansa. Sitten vielä kerran tonkimaan naulakon alta ja sieltä pussi onneksi löytyi. Kamat päälle ja matkaan!

Pyöräilyn alkuun (ja loppuun) oli kolmen kilometrin pätkä, jolla tien kapeuden ja huonon kunnon takia ei saanut ohittaa, vaan siinä piti ajaa kiltisti peräkkäin ja vauhti oli jossain 23-24 tienoilla. Kun baana sitten aukesi, niin vauhti alkoi maistua. Ensimmäiselle kääntöpaikalle ajettiin kevyessä vastatuulessa, mutta keskari nousi jo 34-35 välille. Loppukierros takaisin myötätuulessa lähemmäs neljääkymppiä ja koko matkan keskivauhti oli jo noin 37, mikä kelpasi.

Toisella kierroksella olikin jo vastoinkäymisiä. Kierroksen alkuvaiheissa etuvaihtajan toiminta petti kahteen kertaan, eikä se vaihtanut pieneltä isolle kiekolle. Ja kun painoin nappia takaisin pienelle kiekolle, niin ketjut tippuivat kokonaan ja jumittuivat rungon ja pikkukiekon väliin. Ei kun vauhti pois, ketjujen laittaminen paikoilleen ja taas vauhti takaisin. Koko kesänä tätä ennen näin ei ollut tapahtunut, mutta onneksi loppumatkan vaihtaja toimi moitteetta.

Vastatuuli oli myös vahvistunut tosi paljon ensimmäisen kierroksen jälkeen ja toisen kierroksen alusta kääntöpaikalle keskivauhti oli vain niukasti yli 30. Tämä sitten ratkaisi sen, että kymmenen tunnin tavoite ei tässä kisassa alitu. Loppuaika pyöräilystä oli 5.09.59.

Toinen vaihto meni ilman ongelmia ja juoksu lähti hyvin käyntiin. Juoksureitti oli tasainen, osin asfalttia, osin kovapohjaista hiekkatietä. Juoksun loppuaika oli 3.30.50, joka oli omassa 50-54 sarjassa seitsemänneksi nopein. Maalintulon jälkeen fiilis oli huikea! Loppuaika 10.17.41 ja sijoitus omassa sarjassa 26/243.

Sarjan voittaja oli muuten herra nimeltä Alex Zanardi. Joillekin nimi saattaa olla tuttu. Alex on entinen F1-kuljettaja, joka menetti molemmat jalkansa kisaonnettomuudessa 2003. Näin kaverin kisaa edeltävänä päivänä, kun oltiin molemmat rannalla tutustumassa paikkoihin. Oli kyllä hyvän tuulisen oloinen heppu ja jaksoi heittää huulta kaikkien kanssa.

Pienistä ongelmista huolimatta kokemus oli kyllä kerrassaan hieno. Nyt on sitten kausi paketissa ja kuukauden treenitauko lomineen odottamassa. Ja onpa tuossa jo ihan parin klikkauksen päässä jo ensi kesän Ironman-kisan ilmoittautuminen.

JäPy onnittelee Ollia erinomaisesta suorituksesta. Tästä on hyvä jatkaa kohti seuraavia tavoitteita!

Viimeisimmät päivitykset
Seuraa hyvää seuraa
  • Facebook Basic Square
  • Strava icon.png
bottom of page