top of page

JäPy:n MTB kisakausi hyvässä vauhdissa!

MTB-kisakausi on käynnistynyt ja menossa jo kovaa vauhtia. JäPyn pieni, mutta aktiivinen maastopyöräilijäryhmä kisaa maastopyöräilyn XCO, ja erityisesti XCM-kisoissa. XCO on perinteisempi, lyhyempi ja radoiltaan teknisempi, myös olympialajina tunnettu, noin 1.5 tunnin kilpailu. XCM on virallisten sääntöjen mukaan vähintään 60 km ja aavistuksen helpompi maastoltaan kuin XCO radat. Suomessa on kuitenkin ollut jo vuosia suuntaus, että XCM radat teknistyvät eli pitkiä ja vaikeita kivikko- ja juurakkopolkuja on tullut vuosi vuodelta lisää. Luonnollisesti myös pyörät kehittyvät, jousto lisääntyy ja painot vähenevät, jolloin ajettavuus vaikeassa maastossa helpottuu, vauhdit kasvavat. XCM:t ovat jo voittopuolisesti täysjoustopyörien valloittamat.

XCM kisoja on käyty alkaneella kaudella Rajamäellä Hypyn Superdayn yhteydessä 13.5. (Simo Silden M, Timo Hiidenheimo M, Jari Kemppainen M40, Marko Jäntti M40, Mauri Konttila M50) , Tavastia MTB Hämeenlinnassa 27.5. (Simo Silden M), Peurunka MTB Laukaalla (Jari Kemppainen M40 ja Mauri Konttila M50) ja Korso 96 MTB (Simo Silden M, Jari Kemppainen M40, Mauri Konttila M50 ja Sami Tamm M). Tuloksia kisoista löytyy tutulta paikalta täältä.

Maastokisoissa kolmeen joukkoon yltäminen on rehellisesti sanottuna todella kova suoritus. Simo Silden on käynyt nappaamassa epävirallisen matkan, 1/2 maraton matkan palkintosijoja. Täysmatkoilla kisa on sarjasta riippumatta erittäin kovatasoinen. Täysmatkoilla M, M40 ja M50 sarjoissa jäpyläisillä on yritys ja suoritus aina maksimissa. Mutta kun M40 kärki ajaa lähes eliitin tasolla, M50 voittaja M40 kärjen kintereillä, taistelemme sijoista 10 parhaan joukkoon. Sillekkin sijaluvulle vaaditaan kuitenkin merkittävää treenimäärää, kokemusta ja ajotaitoa, tahtoa ja sisua yli tummien hetkien. Miesten eliitin kärjen vauhti on jotain, mitä ei harrastaja pysty ymmärtämään.

Maantiepyöräilijälle voisi kuvata suoritusta ja sen vaativuutta tempo-ajosta. Eliitin parhaat ajavat normaalin mtb-kisan 60 kilometriä noin 2.5 tuntiin, jolle harrastelija, kuten allekirjoittaja, häviää noin 30 minuuttia. Maantiellä suoritus vastaisi 100 km tempoa normaalilla maantiepyörällä, missä eliitin vauhti on noin 40 km/h eli noin 2.5 tuntia. 30 minuuttia häviävän harrastelijan vauhti on silloin maksimissan 35 kmh, eli noin 3 h 100 kilometrille. Siinäpä maatiemiehille onkin sopiva haastetreeni, 100 km tempoa, täydellä vauhdilla, ilman peesiä, mielummin oikein huonolla asvaltilla, paras olisi mukulakivitie. Oltaisiin lähellä tuntumaa, kuinka kivasti mtb kisoissa jalkaa kihelmöi...

Jari Kemppainen

Mauri Konttila

Jari Kemppainen

Mauri Konttila

Timo Hiidenheimo

Simo Sildén

Mauri Konttila

Marko Jäntti

Jari Kemppainen

Viimeisimmät päivitykset
Seuraa hyvää seuraa
  • Facebook Basic Square
  • Strava icon.png
bottom of page