top of page
Talven harjoittelukauden hedelmät poimittiin kauden avauskilpailussa Järvenpäässä

 

Huippumenestys triathlonissa vaatii järjestelmällistä harjoittelua ja lajin huiput treenavat noin 600 tuntia vuodessa. Triathlon tarjoaa onnistumisen elämyksiä myös vähäisemmillä harjoittelumäärillä ja monille kisaajille JäPy Tuusulanjärvi Triathlon oli elämän ensimmäinen kisasuoritus. Järvenpäässä kisaan starttasi monia sisaruksia ja perheitä, joille tärkeintä ei ollut paras mahdollinen kisa-aika, vaan yhteinen mieleen jäävä kokemus. Maalissa nähtiin leveitä hymyjä ja onnen kyyneleitä niin kokeneilta kansallisen tason kilpailijoilta kuin ensikisan suorittaneilta kuntoilijoilta. 

JäPy:n trikisassa nähtiin monia hienoja suorituksia, mutta yksi tunteikkaimmista oli varmasti porilaisten sisarusten Marjo Holmströmin ja Minna Jussilan suoritus. Sisarusten kipinä triathloniin syttyi vasta noin 10 kuukautta sitten. "Ei me osattu uida, eikä me osattu pyöräillä", - kertoi Marjo harjoittelun alkutaipaleesta. Juoksu oli molemmille entuudestaan tuttu laji, mutta uinnin ja pyöräilyn osalta oli edessä hyppy tuntemattomaan. JäPy Triathloniin sisarukset hakivat uintikokemusta takapihalla virtaavasta Kokemäki-joesta. "Oli muuten vilakampaa joen kuusiasteinen vesi kuin Tuusulanjärvi tänään, mutta mummu (sisarusten äiti) piti meistä huolen soutamalla meidän perässä jokea pitkin" - kertoo Minna heidän harjoittelustaan. Marjon tunteet purkautuivat maaliviivalla ensi riehakkaaseen kiljaisuun ja sen jälkeen vuolaaseen itkuun, kun Minna-sisko kaappasi kaikkensa antaneen urheilijan yhteiseen halaukseen.

Marjo ja Minna selvisivät hienosti 10 kuukauden harjoittelulla läpi triathlonin

Vänttisten perheen kesä kuluu triathlon-kilpailuja kierrelleen ja muutoinkin perhe elää voimakkaasti triathlonin ja liikunnan ympärillä. JäPy:n Tuusulanjärvi Triathloniin perheestä starttasivat Mervi ja 16-vuotias Jessica Vänttinen. Kaikki perheen kolme tytärtä kilpailevat, mutta toistaiseksi äiti on ylittänyt maalilinjan ykkösenä. Järvenpäässä äidin ja tyttären kisasta muodostui aiempaa tiukempi. Jessica suoritti uintiosuuden äitiään nopeammin ja pääsi johdossa pyöräilyosuudelle. Mervi saavutti pyöräilyssä tyttärensä nopeasti, mutta sitten ketjun menivät sijoiltaan ja Jessica pääsi taas karkuun. Teknisten ongelmien selvittyä Mervi ohitti tyttärensä ja juoksussa onnistui vielä tekemään pientä kaulaa. "Vielä nykyisin olen juoksussa tyttäriä nopeampi, mutta saas nähdä kuinka kauan" - totesi Mervi maalialueella kisan jälkeen. "Tärkeintä tässä on perheen yhteinen harrastus" - päättää Mervi juttutuokion.

Vänttisten perheessä yhteinen harrastaminen on tärkeämpää kuin kisasijoitukset

Lähtöalueella monet osallistujat kertoivat kisatavoitteekseen "hyvän treenin" kauden ensimmäisessä kilpailussa. Timi Maliselle kilpailutavoite oli selvä, eikä hän epäröinyt sitä ääneen todeta. "Aion voittaa tänään" - totesi Timi valmistautuessaan kisalähtöön. Teppo sen sijaan starttasi elämänsä ensimmäiseen triathlon-kisaan ja tavoitteena oli selvitä kisasta kunnialla läpi.

Malisen veljekset päätyivät palkintokorokkeelle ensimmäisessä yhteisessä kisassaan

Kilpailu kulki molemmilla veljeksillä suunnitelmien mukaan, eikä erityisiä yllätyksiä matkan varrella tapahtunut. "Tuusulanjärven vesi oli itse asiassa lämpimämpää, mitä luulin" - sanoi Timi heti kisan jälkeen. Timi saavutti tavoitteensa hienosti eli voitti selvästi oman M19 sarjansa. Teppo oli samassa sarjassa kolmas, joten veljekset päätyivät yhdessä podiumille heti ensimmäisessä yhteisessä kisassaan. Veikkaamme, että Malisen veljeksiä tullaan tulevaisuudessa näkemään tri-kisojen podiumilla usein!

Aku Oja päätti neljän kuukauden kisatauon Tuusulanjärvi Triathloniin

Aku Oja jäi kilpailutauolle viime marraskuussa suoritettuaan Malesian Ironman-kilpailun kymmenessä tunnissa. "Mä on nyt treenannut niin monta vuotta, että nyt päätin antaa kaiken mun vapaa-ajan pojilleni" - kertoi Aku kisataukonsa syitä maalialueella. "Triathlon on siitä kiva urheilulaji, että siinä pääsee mukavasti epämukavuusalueelle" - totesi Aku kisan jälkeen. Aku kehui JäPy:n kisajärjestelyjä, vaikka Tuusulanjärven vesi oli melkoisen paljon viileämpää kuin merivesi Malesiassa. 

TAKAISIN KISAN PÄÄSIVULLE

Samu Hanhela ja Jarno Stenroos kävivät tiukan kamppailun sprinttimatkan palkintokorokesijoista 

Miesten yleisen sarjan sprinttimatkan voiton vei Jarmo Rissanen selvällä aikaerolla, mutta hänen takanaan käytiin kova, mutta rehti kamppailu kisan kakkos- ja kolmossijasta Provictorian Samu Hanhelan ja Porin Tarmon Jarno Stenroosin välillä. Samu rantautui Tuusulanjärvestä noin 15 sekuntia ennen Jarnoa, mutta pyöräilyosuudella Jarno saavutti Samun ja onnistui vetämään osuudella yli minuutin kaulan. Juoksuosuudella Samu saavutti jälleen Jarnon ja pinkaisi ohitse tiukassa kisassa.

Hyväntuulinen kisakaksikko kertasi kilpailun kulkua maalialueella. Jarno on hakenut pyöräilyynsä vauhtia yhteislenkeillä Porin Tarmon voimahahmon Jyrki Lepistön kanssa. Samun ajatukset suuntautuivat kisan jälkeen jo kauden päätavoitteeseen, joka on San Franciscossa kisattava "Escape from Alcatraz" kilpailu.

Venla Koivula-Huttunen matkalla kohti Havajin MM-kilpailua

 

Venlan tähtäin Havajilla on sijoittuminen kymmenen parhaimman kisaajaan joukkoon, mikä tuntuu varsin realistiselta tavoitteelta tämän päivän voiton jälkeen. Venlan triathlon-ura kääntyi kovaan nousuun noin kaksi vuotta sitten, kun hän aloitti yhteistyön valmentajansa Merja Kiviranta-Mölsän kanssa. Triathloinissa Venlaa kiehtoo kolmen lajin yhdistäminen haastavaksi paketiksi. 

Jari Aaltonen palasi kisaamaan Tuusulanjärvelle lähes 30 vuoden tauon jälkeen

 

Muistot lähes 30 vuoden takaa nousevat nopeasti Jarin mieleen hänen muistellessaan edellistä kilpailuaan Tuusulanjärvellä vuonna 1988. Uintirata oli lähes sama, juoksureittiin oli tullut pieni muutos, mutta pyöräily ajettiin edellisen kerran Tuusulanjärven ympäri. Vuonna -88 Jari ui ilman märkäpukua. "Ei sellasia silloin tarvittu, kun vesi oli 16 astetta lämmintä" myhäili kokenut yli 60-kymppinen teräsmies maalissa. Jarille on kertynyt tri-kokemusta yli 10 Ironman-klpailun verran, mutta silti muistot Tuusulanjärveltä lähes 30 vuoden takaa säilyvät päällimäisenä mielessä.

TAKAISIN KISAN PÄÄSIVULLE

bottom of page