top of page

Uskomaton Ironman Kalmar

Kuusi Järvenpään Pyöräilijöiden Tribe valmennusryhmäläistä osallistui elokuun loppupuolella Kalmarin täydenmatkan Ironman- kilpailuun. Toni Pilsarille kisa oli jo kolmas Ironman. Meri Långström, Minna ja Jarkko Makkonen, Juha-Pekka Rantanen sekä Reetta Tuomala osallistuivat ensimmäistä kertaa täydenmatkan koitokseen. Taivalta taitetaan 3,8 km uiden, 180 km pyörällä ja lopuksi juostaan maraton.


Miksi Kalmar?

Kalmar on voittanut eniten suositellun Ironman -kilpailun tittelin mahtavan tunnelman ja upeiden kisapuitteiden ansiosta. Ensikertalaisten valintaa helpotti myös tasainen maasto, jossa nousumetrejä oli 750m sekä helppo sijainti. Kalmariin ajaa Tukholmasta n. 5 tuntia ja kaupungissa kaikki on lähellä. Hotellit tuli varata ajoissa, koska koko kaupunki täyttyy kisaviikonloppuna ääriään myöden. Jokaisessa hotellissa huomioidaan kilpailijat ja mm. aamiainen tarjotaan kaikkialla kisa-aamuna jo klo 4 alkaen.


Tunnelmat ennen kisaa

Jännitys oli valtava ja etenkin maalisuoran punaisen maton näkeminen ensimmäistä kertaa sai palan kurkkuun. ”Minulla oli flunssaa koko edeltävän viikon ja edellisenä iltana tunsin itseni niin heikoksi ja sairaaksi että pelkäsin matkani jäävän Öölannin sillalle pyörän kanssa.” kertoo Reetta. Meri jakoi saman tunteen: ”Mulla oli hermojen kanssa tekemistä jo muutaman päivän ennen kisaa ja oli koko ajan tunne, että haluan vain sen lähdön pois alta niin olo helpottuisi.” Perjantaina pyörät ja vaihtotavarat vietiin kisa-alueelle, syötiin hyvin ja mentiin aikaisin sänkyyn yrittämään nukkumista.


Aallokossa meduusojen kanssa

Kisapäivän aamuna jännitys oli poissa ja kaikilla fokus vain omassa tekemisessä. Tunnelma oli taianomainen usvaisessa satamassa tuhansien kilpakumppanien kanssa. Vesi oli n. 18 asteista ja reitti melko mutkikas. Kauempana rannasta oli maininkeja ja todella huono näkyvyys sumun johdosta, tämä vaikeutti suunnistamista ja hidasti etenemistä. Jopa 50 kilpailijaa keskeytti kisansa uintiosuudella. Aallokko aiheutti monelle pahoinvointia. Meri kertoo: ”Loppua kohden tuli todella paha olo enkä päässyt omin voimin vedestä ylös vaan auttavia käsiä tarvittiin. Niin pahasti oli hiekat sekaisin päässä.”


Pyörällä Öölantiin

Pyöräreitti teki n. 120 km pitkän lenkin Öölannissa ja 60 km mantereen puolella. Yli 6 km pitkä silta ylitettiin siis kahteen kertaan. Silta on korkeimmillaan n. 40 metrissä ja se olikin reitin ainoa mäkiosuus. Toni ja Juha-Pekka tulivat uinnista jäpyläisistä ensimmäisenä ja lähtivät pyöräosuudelle lähes yhtä aikaa. Melko navakoista vastatuuliosuuksista huolimatta ”veljekset” ajoivat 180 km matkan lähes 34km/h keskivauhdilla. Kisapäivänä tuuli oli 6-7m/s ja puuskissa jopa 12m/s. Minna löysi hyvän ajokaverin: ”Vuorottelimme sallitulla välimatkalla. Minä otin vetovuoroja vasta loppupuolella, kun voimia tuntui riittävän. Lopussa en ollut niin tarkka välimatkan suhteen ja penaltia tuli 5 min. Ei harmita, koska seurassa oli niin paljon mukavampi ajella kuin yksin.”


Uskomaton kannustus juoksuosuudella

Kalmarin asukkaat ovat selvästi yhdessä päättäneet, että joka ikinen kilpailija autetaan maaliin. ”Heija, Heija, hyvä Suomi, Sisu” -huudot kaikuivat aivan kaikkialla ja yleisöä oli ällistyttävän paljon ihan loppuun asti. Palkkioksi kaupungin asukkaat toivovat hymyileviä kilpailijoita. Jarkko juoksi matkan neljään tuntiin: ” Juoksu sujui tutulla mukavalla hölkkävauhdilla. Fiilis oli hyvä kevyen pyörän jälkeen. 25 km paikkeilla tuli pientä takareiden kiristymistä, joka hävisi suolan ottamisella ja juomisen vähentämisellä.”

Yleisöltä saattoi jopa pyytää toivebiisejä, kertoo Juha-Pekka: ”Juoksun aikana minä ja Toni pyydettiin cha cha chaa biisiä matkan varrella ja sehän soi heti seuraavalla kierroksella tullessamme samaan kohtaan. Sen biisin tahdissa teimme paljon treenejä kauden aikana.”

You are an Ironman!

Kaikki jäpyläiset pääsivät onnellisina maaliin. ”Veljekset” Toni ja Juha-Pekka käsi kädessä huippuaikaan 10:43, Jarkko 12:07, Minna 13:26, Meri 14:07 ja Reetta 14:32. Toni sai toistaiseksi parhaan täyden matkan aikansa ja muu jengi teki unelmistaan totta: ”Uinti ja pyörä menivät tosi hyvin ja tiesin jo juoksuosuuden alussa kerkeäväni maaliin 16 tunnin aikarajan puitteissa, vaikka maraton on minulle tuskaista köpöttelyä. Kun maalisuora avautui vihdoin eteeni, purskahdin itkuun ja sitten nauruun. Pitkään elänyt unelma on nyt totta ja tein jotain, mitä en olisi vuosia sitten koskaan uskonut.” Reetta hehkuttaa.


Kaikki Kalmarin Ironmanin suorittaneet jäpyläiset tekivät vuosia töitä unelmansa eteen ja tällä matkalla on saatu rutkasti tukea omalta seuralta sekä seurakavereilta. Tribe on Jäpyläisten treeniryhmä, jossa eritasoiset triathlon harrastajat pääsevät onnistumaan toistensa sekä asiantuntevan valmentajan avulla. Lajista kiinnostuneet pääsevät ryhmässä helposti alkuun ja mielekäs treeniohjelma sekä paras seura sopii konkareillekin. LUE LISÄÄJuha-Pekka Rantanen ja Toni Pilsari maalissa käsi kädessä2. Jarkko Makkonen ja vahva juoksuosuus3. Minna Makkonen pyöräreitillä4. Meri Långströmin upea maalituuletus5. Reetta Tuomala Öölannissa

Comments


Viimeisimmät päivitykset
Seuraa hyvää seuraa
  • Facebook Basic Square
  • Strava icon.png
bottom of page