top of page

Olli Kinnusen kisaraportti Ironman Emilia-Romagnassa 21.9.2019!

Täydenmatkan (uinti 3,8 km - pyöräily 180 km - juoksu 42,2 km) kisa käytiin Cerviassa, joka sijaitsee noin neljän tunnin ajomatkan päässä Milanosta Adrianmeren rannalla. Samana viikonloppuna käytiin sekä Ironman että Ironman 70.3 kisat. Ironmanissa oli noin 3200 osallistujaa ja puolimatkallakin yli 2000. Etukäteen olin asettanut itselleni tavoitella ikäryhmän paikkaa Konaan, johon etukäteen arvioin tarvittavan jotain 9.45 – 9.50 aikaa.

Kisapäivänä oli tyyntä. Ilma oli aamulla 8.00 aurinkoinen, mutta vielä melkoisen viileä, noin 15 astetta. Asetuin 1.10 porukkaan mukaan ja pysyin siinä hyvin mukana uintiaikani ollessa 1:09:55 tuntia. Tähän asti kaikki oli oikein hyvin.

Pyöräreitti vei ensin kaupungin läpi, josta päästiin sitten vähän aukeammille teille. Reitti on kaiken kaikkiaan tasainen ja melkoisen nopea. Ensin mennään parikymmentä kilometriä kaupungista pois. Tämän jälkeen kierretään pari suurempaa noin 70 km kierrosta ja sitten palataan takaisin kaupunkiin. Erikoisuutena on nousu Bertinoron kylään. Nousua reilun parin kilometrin matkalle kertyy noin 170 metriä. Ihan ajamalla noista selvisi, jopa toinenkin kierros meni ihan kohtuullisella ponnistuksella.

Ensimmäisellä kierroksella katsoin keskivauhdin alhaalla ja mäen päällä, ja se oli tippunut tuolla kahden kilometrin matkalla 36.1 -> 34.3. Alas tultiin tietenkin sitten vastaavasti kovaa, mutta kun ei tuommoisista vauhdeista ole juurikaan kokemusta, niin jalkoihin siinä tahtoi jäädä.

Tiet ovat pääsääntöisesti leveitä, mutta pinta osin heikkolaatuista. Suuren kilpailun hankaluus on kun 3200 kisaajaa on samaan aikaan liikenteessä, se tekee reitin tukkoiseksi. Tavallista paljon enemmän näkyi pyöräilijöitä ajamassa ryhmissä, eikä sitä nyt edes hirveästi edes yritetty peitellä. Samaan syyllistyin itsekin, kun ensin muutaman kerran menin muista ohi ja sitten huomasin, että sieltä tuli sama ryhmä perässä ja ylämäkeen taas ohi. Tyydyin sitten loppumatkasta säästelemään ja ajelemaan muun porukan perässä, kun vauhti kuitenkin oli kohdallaan. Mutta ei se kyllä nyt sääntöjen mukaista ollut keneltäkään.

Omalta osalta pyöräilyn aika painui yli tavoitellun viiden tunnin (5:07:14), mutta vielä oli kymmenen tunnin alitus ”haarukassa”. Omasta sijoituksesta ikäryhmässä ei ollut mitään tietoa, mutta eipä sillä nyt merkitystä olisi ollut. Pyöräilyn jälkeen lähdin parasta juoksua tekemään.

Juoksureitti kulki mutkitellen läpi kaupungin. Sielläkin löytyi asfaltista epätasaisuuksia, jotka oli asfalttiin merkitty. Muutamia kaatumisia satuin näkemään. Juoksu oli neljänä kierroksena, joiden jälkeen kurvattiin maaliin. Tarkoitus oli lähteä reippaasti liikkeelle, pienellä riskilläkin ja katsoa minne asti jaksaa. Vielä oli ajatuksena 10 h alitus, siihen olisi riittänyt 3.30 maraton aika.

Keli ei ollut virallisesti helteinen, mutta Välimeren aurinko paistoi jo ihan riittävän kuumasti. Parilla juottopaikalla oli jäitä tarjolla ja molemmilla kippasin kupillisen puvun selkäpuolelle. Jäähdyttivät ihan kivasti, mutta aika äkkiä oli kupillinen sulanut vedeksi.

Kaksi kierrosta meni kohtuullisen hyvin, vauhti kuitenkin tippui koko ajan. Alussa juoksin reilusti alle viiden minuutin kilometrivauhtia, josta se tippui vähän päälle viiden, koko matkan keskivauhdin ollessa vielä hyvinkin tavoitteessa. Kolmannella kierroksella alkoi ongelmat geelien kanssa, eikä vatsa ottanut enää niitä oikein vastaan.

Olo alkoi olla huono ja oli pakko ottaa ensimmäiset kävelyaskelet. Samalla kymmenen tunnin tavoite alkoi karata. Kävellessä olo parani ja pääsin taas juoksemaan. Enää en kuitenkaan uskaltanut ottaa yhtään geeliä, urheilujuomakin teki huonon olon. Viimeiset kaksi kierrosta piti mennä pelkällä vedellä.

Lopun siis tulin olon mukaan, muutama pätkä kävellen, välillä hiljempää juosten ja aina välillä kokeillen, josko kestäisi kovempaa vauhtia. Vielä viimeisen kierroksen alkuun yritin ottaa reippaampaa vauhtia, vaan eipä se loppuun asti kestänyt. Loppusuoralla jaksoin vielä kuitenkin kiriä ja tuuletella ja maaliin asti selvisin.

Loppuaikakin oli ihan ok, 10:09:49 tuntia ja sijoitus omassa ikäryhmässä 8/151. Tavoite jäi saavuttamatta, mutta kaikki tuli kyllä reitille jätettyä. Rauhallisemmalla vauhdinjaolla juoksu olisi voinut mennä hieman nopeammin, mutta ei siitä tarvittavaa kymmentä minuuttia olisi tippunut.

Ikäryhmän kärki meni todella kovaa. Voittajan aika oli 9.29, toiseksi tulleen 9.44 ja näille kahdelle meni Hawaijin paikat. Kaikki tulokset löydät täältä.

Olli

Järvenpään Pyöräilijät onnittelee Ollia erinomaisesta suorituksesta!

Olli lähdössä viimeiselle treenilenkille ennen kisaa.

Olli vauhdissa ensimmäisen kierroksen lopussa.

Kisa-aamun auringonnousu

Pyöräilyn korkeusprofiili Garminista

Viimeisimmät päivitykset
Seuraa hyvää seuraa
  • Facebook Basic Square
  • Strava icon.png
bottom of page