top of page

Viikonloppuna ratkottiin maailmanmestaruudet Nizzassa Ironman 70.3 matkalla!

Syyskuun 7. – 8. päivä Nizzan keskusta oli täynnä teräksenkovia triathlonisteja. Ironman 70.3 MM-kilpailuun (uinti 1,9 km – pyöräily 90 km – juoksu 21,1 km) saa osanotto-oikeuden pärjäämällä ympäri maailmaa pidettävissä Ironman 70.3-kilpailuissa. Jokainen Ironman 70.3-kilpailu (yli 110 kpl) menneellä 12 kk jaksolla oli karsintakilpailu Nizzan MM-kisaan. Nizzan kilpailu oli tuotu miljoonakaupungin ydinkeskustaan, vaihtoalue oli Nizzan keskusaukioilla.

Lauantaina oli naisten kilpailu, jossa oli lähes 2 500 kilpailijaa ja sunnuntaina miehiä oli samalla matkalla lähes 3 500 kilpailijaa. Sepon sarjassa oli yli 130 kilpailijaa ja Jaakon sarjassa noin 550.

JäPyläisistä Seppo Aaltonen oli lunastanut paikan Lahden Ironman 70.3 –kilpailusta kesäkuun lopussa. Siellä Seppo voitti oman ikäsarjan (M60-64). Lisäksi Nizzaan lähti JäPyn Age Group ryhmän päävalmentaja Jaakko Rantala, joka lunasti paikan Otepään Ironman 70.3 –kilpailusta kesäkuun puolivälissä (sarjassa M35-39). Seppo ja Jaakko lähtivät matkaan jo hyvissä ajoin ennen kisaa alkuviikosta ja ehtivät pyöräilemään vaativan pyöräreitin ennakkoon.

Kilpailupäivän aamuna ilmoitettiin että veden lämpötila oli 25,6 astetta eikä märkäpukua saanut kilpailussa käyttää. Uinti tapahtui meressä aivan Nizzan keskustan kohdalla. Reitti uitiin yhtenä 1,9 km:n lenkkinä. Jaakon uintiaika oli 33 min ja Sepon 37 minuuttia. ”Olin erittäin tyytyväinen uintiin, Suomessa en ole harjoitellut ilman märkäpuku-uintia yhtään. Uintiaika oli muutaman minuutin nopeampi kuin mitä olin kuvitellut ennakkoon”, Seppo totesi uintiosuudestaan kisan jälkeen. Seppo oli uintiosuuden jälkeen 43. Tästä alkoi Sepon kipuaminen kohti kärkeä.

Kannustusjoukot joutuivat koville, kun herätyskello oli soimassa klo 5.30 ehtiäkseen Vencen kylään näkemään kilpailun kärjen. Pyöräreitti oli erityisen vaativa, alun 10 km:n merenrannan tasamaan jälkeen lähdettiin nousemaan kohti Col de Vancea (korkeus 963 m). Ylämäkeä oli tiedossa todella pitkään. Alun nousu-osuudet olivat jopa 10% ja lopussa oli pitkä tasainen 7% nousu ennen reitin saapumista nousun laelle.

Sekä Seppo että Jaakko pyöräilivät hyvin tarkkaillen watteja ylämäessä. Pyöräilyn haastavin osuus oli alamäkiosuus, jossa tapahtui useita kaatumisia sekä yksi paha ulosajo. Onneksi vakavammilta onnettomuuksilta vältyttiin. ”Tarkkana sai olla ja varovasti tulla alas, yhtään riskiä en uskaltanut ottaa”, Seppo kuittasi pyöräilyosuudestaan. Seppo nousi pyöräilyosuudella parhaimmillaan kymmenenneksi (Col de Vencen huipulla). Vaihtoon Seppo saapui sijalla 16.

Juoksu tapahtui Promenade des Anglaisilla. Aurinko porotti kirkkaalta taivaalta ja lämpötila nousi hellelukemiin. Promenadi oli täynnä kovakuntoista kilpailijoita, siellä ei näkynyt tavallisia kuntojuoksijoita ollenkaan, vaan kaikkien juoksu näytti enemmänkin pro –tason juoksulta. Jokainen sekunti tasaisessa kilpailussa merkitsee kun ratkaistaan sijoja. Sepon juoksu kulki hyvin ja tavoitevauhdiksi etukäteen asetettu 5.00 min/km toteutui ja puolimaratonin aika 1.47 tuntia oli erittäin hyvä vaativissa olosuhteissa reisikrampeista huolimatta. Sepon loppuaika 5.31.32 tuntia riitti 19/130 sijaan M60-64–sarjassa. Taso on maailmalla todella kova, lähes kaikki Sepon sarjassa edellä olevat juoksivat alle 5 min kilometrivauhtia puolimaratonin.

Jaakko Rantalan kilpailu sujui suunnitelmien mukaan ja Jaakko olikin maalissa tyytyväinen suoritukseensa. ”Nesteytys, energia ja viilennys toimivat koko kilpailun hyvin. Nizzan kisassa on mahtava meininki ja näihin fiiliksiin on hyvä päättää tämä triathlonkausi”, Jaakko summasi kilpailun jälkeen.

Mahtavat onnittelut Sepolle ja Jaakolle upeista suorituksista! Kaikki tulokset löydät täältä.

Sepon lennokasta askelta juoksuosuuden alkutaipaleella.

Seppo vauhdissa juoksuosuuden loppupuolella - aurinko porotti taivaalta eikä reitti tarjonnut varjon paikkoja.

Jaakko ja Seppo rennolla mielellä pari päivää ennen kilpailua

JäPy-fanit ja kannustusjoukot Vencen kylässä ennen Pro-sarjan saapumista.

Jaakko ja Seppo kilpauilun jälkitunnelmissa.

Kilpailu oli tuotu aivan Nizzan ydinkeskustaan!

Viimeisimmät päivitykset
Seuraa hyvää seuraa
  • Facebook Basic Square
  • Strava icon.png
bottom of page