Liikkeen kontrollilla parempaan suorituskykykyyn - Matrix-testin edut aktiiviliikkujalle

Liikunta ja aktiivinen harjoittelu tuottavat hyvää oloa ja monille meistä liikkuminen on muodostunut välttämättömäksi osaksi elämää. Valitettavasti monenlaiset fyysiset vaivat ja harjoittelusta aiheutuvat kiputilat ovat nekin tulleet monille meistä tutuiksi. Usein pyrimme parantamaan näitä vaivoja lisääntyvällä venyttelyllä, foamrullauksella tai tihentämällä hierontakäyntejä syventymättä itse vaivojen syntymekanismeihin. Juuri näihin väärien liikeratojen aiheuttamiin vaivoihin ja niiden korjauksiin tuo ratkaisun Matrix-testausmenetelmä, josta fysioterapeutti Tero Heikkilä luennoi JäPy:n triathlon-koulussa maanantai-iltana.

Tero Heikkilä harrastaa itse triathlonia, joten lajit ovat hänelle tutut, vaikkakin pitkän matkan kilpailun hän on omien sanojensa mukaan suorittanut kahdesti: ensimmäisen ja viimeisen kerran. Työssään fysioterapeuttina Tero on kohdannut usein urheilijoita, joilla keskikehon hallinta pettää ja siitä aiheutuu usein seurannaisvaikutuksia, jotka pidentävät palautusaikoja ja heikentävät tehollista harjoittelua. Matrix-testissä kartoitetaan liikkuvuutta erilaisten yksinkertaisten harjoitteiden avulla ja niiden perusteella analysoidaan urheilijan liikkuvuuden vahvuudet ja heikkoudet. Analyysin perusteella urheilija saa räätälöidyt kirjalliset harjoitusohjeet heikkouksien parantamiseksi, jolloin päästään pysyviin hyötyihin ja pystytään tehostamaan harjoittelua.

Illan aikana Tero kertoi hyviä käytännön esimerkkejä väärien liikeratojen vaikutuksesta esimerkiksi uintisuoritukseen ja käv