JäPy Ski Team päätti hiihtokauden Ylläksellä

Kahdeksan JäPyäisen hiihtotiimi kävi Ylläksellä 2.-10.4. päättämässä hyvälumista hiihtokautta 2022 . Meistä seitsemän asui saman katon alla viihtyisässä ja hyvätunnelmaisessa mökissä aivan hiihtoladun vieressä. Yhdellä porukasta oli varattu samanaikaisesti matka toisessa seurassa samalla alueella.


Matkamme pohjoiseen taittui pienissä ryhmissä ja kulkuneuvoina olivat auto, juna tai lentokone. Lauantaina ensimmäisen porukka ehti jo testaamaan latuja mukavassa kevätkelissä. Tämän jälkeen sää muuttui muistuttamaan sydäntalven säitä isolta osin. Sunnuntaista eteenpäin lenkit toteutettiin talvisissa keleissä, välillä aurinko näyttäytyi ainoastaan somekuvia varten. Taas kerran tuli todettua, että kotikonnun hiihtomaastot eivät haastavuudessa vastaa millään tasolla tunturilapin raastavan pitkiä nousuja tuntureiden laelle. Viikonaikana olleet kilpailut estivät kovan kilometrien keruun yhdessä haastavien ja hitaiden hiihtokelien kanssa. Kisapäivinä piti kuitenkin olla suht tuoreella jalalla liikkeellä.


Lapponiahiihto (https://www.lapponiahiihto.fi/) on järjestetty vuodesta 1978 Oloksen upeissa maisemissa. Koko kolmen päivän vapaan hiihtotavan rankan urakan suoritti Riitta Kilpeläinen ja Jari Virtanen. Pitkien matkojen hiihto koostuu kolmesta lähdöstä, joissa matkat suosivat kovakuntoisia (ma 60 km, ke 50 km ja pe 80 km). Lisäksi Jukka Erkkilä hiihti maanantain reitin perinteisellä. Keskiviikon vapaan tiimiä täydensi Pekka Jääskeläinen ja Milla Toivonen.


Ylläs-Levi hiihto 70 km (https://yllaslevi.com/) hiihdetään perinteisellä tyylillä ja reitti kulkee läpi kauniiden tunturimaisemien Pallas-Yllästunturin kansallispuistossa johdattaen osallistujat Ylläsjärven, Äkäslompolon, Kukastunturin, Pyhäjärven ja Kätkätunturin kautta Leville.


Ylläs-Levi hiihtoa edeltävänä yönä satoi 15 cm pakkaslunta. Kisa-aamu valkeni sumuisena ja tihkusateisena. Hiihtäjillä oli suuria vaikeuksia saada sukset luistamaan ja pitämään. Näin oli myös JäPy:n tiimillä, vaikka meillä oli suora yhteys Swixin voitelupäällikköön Äkäslompolossa. Suksemme lipsuivat, paakkuuntuivat ylhäällä tunturissa kuivassa lumessa ja menettivät luiston loppumatkalla alkaneen räntä- ja vesisateen seurauksena. Kukastunturin laella näkyvyys oli vain 30 m ja jopa latu-uran seuraaminen oli ajoittain haastavaa. Lähes kokomatkan puhaltanut vastatuuli ei helpottanut matkan tekoa laisinkaan. Positiivista lopulta oli, ettei antaumuksella tehty suksien laitto kestänyt pidempään, kuin itse hiihtomatkan taittaminen.