top of page

Huikeita suorituksia helteisessä Lahden Ironman -kisassa

Lahden Ironman on triathlonin puolimatkan (Uinti 1,9 km, Pyörä 90 km, Juoksu 21 km) kilpailu, joka järjestettiin tänä vuonna neljättä kertaa. Järvenpään Pyöräilijät olivat näkyvästi mukana seitsemän kilpailijan voimin. Lämpötila oli 32 astetta ja kisaan lähdettiin lähes pelonsekaisin mielin. Vesijärvi oli kuitenkin viileä ja yllättävän aallokkoinen.


Joukkuekisan voitto

Jäpyn joukkueessa ahkeroivat uinnissa Riikka Majander, pyörässä Antti Mäkelä ja juoksussa Ibai Mendia Iztueta. Viestitiimi joutui tänä vuonna starttaamaan uintiin vasta viimeisten joukossa kisaorganisaation ohjeiden mukaisesti. Tämä aiheutti paljon ohittelua kaikilla osa-alueilla. Riikka lähti rohkeasti uimaan ilman märkäpukua ja sopivia uintiväylien etsiminen vei hieman aikaa. Alle puolen tunnin uinti oli kuitenkin kisan nopeimpia.


Antilla riitti ohiteltavaa myös pyöräilyssä ”Alkumatkasta tuli ajettua ylitehoilla. Kestävyys olikin matkalla koetuksella, kun alun ohittelu kostautui loppua kohden.” kertoo Antti Mäkelä. Pyöräosuuden keskinopeus oli tuulessa ja mäkisessä maastossa lähes 40 km tunnissa.


Ibai juoksi puolimaratonin huikeaan alle 1.20 tuntia aikaan ja ohittelu oli päivän teema tälläkin osuudella. ”Ensimmäiset neljä kilometriä menin selvästi liian kovaa ja hidastin hieman vauhtia. Juoksin koko ajan yksin ohittamalla porukkaa, harmitti ettei ollut muita saman vauhtisia kenen kanssa kiristää ruuveja. Toki ymmärrettävää, koska suurimalla osalla oli pikku uinti ja pyörälenkki alla.” Ibai toteaa.


Tiimin hieno uurastus toi ylivoimaisen voiton joukkuekilpailussa ja kokonaiskilpailussa olivat toisia kokonaisajalla 4:09 tuntia.


Huippusuorituksia mahtavan kannustuksen tukemana

Meri Långström oli jo pitkään odottanut, että pääsee kokemaan Ironman-


kisatunnelman. Uinnin ristiaallokko aiheutti hieman vaikeuksia suunnistuksessa, mutta tavoiteajassa pysyttiin hienosti.


Meri kertoo: ”Pyörä kulki alussa vähän liiankin hyvin. Maisemia kerkesin kyllä ihastella ja hienot kannustushuudot olivat musiikkia korville, varsinkin viimeisillä kilometreillä kun alkoi jaloissa jo hieman tuntua. Tavoite aikaan pääsin myös pyöräilyssä.”

Juoksu tapahtui ilta-aikaan mutta ilma oli silti kuuma. Pelastusta sai jokaisen juomapisteen yhteydessä olevista suihkuista.

”Pientä takapakkia tuli juoksussa, kun polvi alkoi kipuilemaan. Silti olin odottanut sitä punaiselle matolle pääsyä, joten sisulla loppuun asti ja nauttimaan mahtavasta jäpyläisten kannustuksesta. Iso iso kiitos siitä!” Meri hehkuttaa. Loppuaika oli hieman yli kuuden tunnin.


Henri Stürmer osallistui elämänsä ensimmäiseen puolimatkaan. Alle kuuden tunnin suorituksella sijoittuminen noin puoliväliin omassa ikäryhmässä oli motivoiva startti tälle harrastukselle. Kisasta myös oppi valtavasti asioita, joita voi hyödyntää seuraavan kauden treenissä. Uinti onnistui alle tavoitteen vaikkei avovesiuinnista ollut juurikaan aikaisempaa kokemusta.

”Pyörä oli suunniteltua nopeampi, vaikka tuuli tuntui olevan vastaista koko matkan. Maltoin olla tunkkaamatta viimeistä Messilän mäkeä ja T2:een kurvatessa fiilis oli korkealla. Juoksun tiesin jo ennalta olevan haastava koska sitä on tullut huonosti treenattua nilkan oireilun vuoksi. Vaikka homma meni täysin hölkäksi, oli henkinen voitto suuri, kun en päästänyt itseäni sortumaan kävelyyn.” kertoo Henrik.


Minna Makkonen varautui helteen vuoksi pahimpaan, tiputuskäsi ja keskeytyspaikka valittiin jo etukäteen valmiiksi. Pelot osoittautuivat kuitenkin täysin turhiksi ja oma hieno suoritus oli positiivinen yllätys.

Uinti sujui hyvänä aallokkoharjoituksena mutta pyörää ei meinannut uinnin jälkeen millään löytyä, sen etsimiseen kului pari ylimääräistä minuuttia.

”Pyörä tuntui kulkevan upean kevyesti. Pidin vauhdin rauhallisena, kun pelkäsin tiputukseen päätymistä. Oli mahtavaa, kun kevyellä, alle 30 keskinopeudella sain ohitella koko ajan muita kisaajia. Jälkikäteen hieman harmittelin, miksen irrotellut enemmän, mutta juoksua ajatellen ehkä ihan hyvä näin. Triben liitukannustukset asfaltissa oli hauska piristys!” Minna iloitsee

”Yleisön ja seurakavereiden mahtava kannustus sekä Tribe-liput antoivat kovasti voimia juoksuosuudella. Jalat eivät valitelleet, eikä huipannut missään vaiheessa. Vasta 15km kohdalla uskoin, että läpi mennään. Maalissa 6.01 ajalla ja edelleen pystyssä omin jaloin! ”


Reetta Tuomala jaksoi urheilla kaikista pisimpään, yli seitsemän tunnin, aika oli pettymys edelliseen vuoteen verrattuna. Voimat olivat täysin kadoksissa, iloitsen kuitenkin suuresti maaliin pääsystä ja seurakavereiden menestyksestä.


Voimaa Tribestä

Yksilökisaan osallistuneet Meri, Minna, Henrik ja Reetta ovat olleet mukana Järvenpään Pyöräilijöiden Tribe – valmennusryhmässä. Lahdessa oli myös mukana mahtava Tribe kannustustiimi. Toni Pilsari ja Juha-Pekka Rantanen ajoivat Lahteen pyörillä ja keksivät piirtää kannustusviestejä liidulla pyöräreitin asfalttiin. Jäpy ja Tribe -liput liehuivat kisakeskuksessa ja tunnelma oli loistava. Tippa linssissä tulin maaliin, kun seurakaverit Heli ja Tarik juoksivat vierelläni viimeiset metrit.

Minna kertoo: ”Viime syksynä Tribeen liittyminen on tuonut ihan uusia ulottuvuuksia triathlon harjoitteluuni. Triben kautta olen saanut mahtavia uusia tuttavuuksia ja yhdessä trenaaminen on antanut hyvää buustia tekemiseen!”

”Seura on ottanut mut niin hienosti vastaan uutena tulokkaana ja treeni ohjelma antoi vielä kunnon lisäbuustin treeneihin ennen kisoja!” Meri hehkuttaa

Henrik on myös tyytyväinen Tribeen liittymiseen: ”Olen saanut aloittelijana korvaamattomia treenivinkkejä, lajitietoutta ja kannustavaa ryhmähenkeä. Vaikka kyseessä on yksilölaji, on yhdessä tekeminen tärkeää motivaation kannalta!”


Onnea kaikille kisaajille ja suuri kiitos kannusjoukoille!

Comments


Viimeisimmät päivitykset
Seuraa hyvää seuraa
  • Facebook Basic Square
  • Strava icon.png
bottom of page