Matias Warstan kisaraportti Ironman Nizzan helteessä 30.6.2019!

”Olet melkein teräsmies!” vitsailtiin Ironman Nizzan Facebook-sivulla, kun järjestäjät ilmoittivat, että aluehallintoviranomainen oli pakottanut lyhentämään kilpailureittiä historiallisen kuumuuden vuoksi. Pyöräilyreitin mitaksi tuli 153km ja maratonin sijaan juostiin noin 31 km. Palautetulva oli valtava, tuhansissa viesteissä vaadittiin osallistumismaksujen palauttamista sekä voivoteltiin sitä, että moni ensikertalainen ei pääsisi yrittämään todellista täyden matkan suorittamista. Epäilemättä moni näistä kirjoittajista pötkötteli sunnuntaina taju kankaalla Nizzan viheralueilla murhaavan poltteen pehmentäminä. Kyseessä oli nimittäin lyhentämisestä huolimatta Ironian-kilpailu isolla i-kirjaimella.

Uinti optimiolosuhteissa

Kisapaikalle saapuessani ensimmäinen jännityksen aihe oli, uitaisiinko märkäpuvussa. Kesäkuun superhelle oli lämmittänyt meriveden ja sanomalehtitietojen mukaan ”ammeessa” olisi 25 astetta celsiusta. Reipas kuuluttajapoika täräytti kaiuttimista ilmoille, että märkäpuvun käyttö on kielletty, jos meriveden lämpö ylittää 24,5. Virallisen mittauksen mukaan lämpötila on kuitenkin 24,6 eli märkäpuvun käyttö on sallittua. Ladies and gents, it is a wetsuit legal swim! Asia ei siis kirjaimellisesti ollut pilkun päälle... Uinnissa oli rolling start, mutta kun 2900 innokasta läpsyttelijää laskettiin reippaasti vesille, kyseessä oli todellinen kontaktilaji. Sain muutaman hyvän hitin ja kellokin sammui, mutta lasit pysyivät päässä ja meno maistui. Aikaisen lähdön vuoksi aurinko ei vielä kunnolla porottanut, joten märkäpuku ei ahdistanut. Meri oli lähes tyyni ja erittäin huonosti nukutusta yöstä huolimatta fiilis hyvä. Uinnin loppuaika 1.12 tiesi itselle kahden minuutin parannusta vanhaan täyden matkan ennätykseen. Mikä parasta, aika syntyi erittäin kevyesti, joten talven AG-uinnit olivat tuottaneet tulosta.

Yksi kauneimmista pyöräreiteistä

Ironman Nizzan pyöräilyreitti on aivan käsittämättömän kaunis. Vaihtelevat vuorimaisemat ovat todellinen kokemus. Kilpailu on palkittu lukuisia kertoja Ironmanin parhaana pyöräosuutena. Kokonaisnousua kertyy noin 2 000 metriä. Tämän vuoden pyöräilyn lyhennys oli lähinnä symbolinen: pois oli otettu pisto Cipièresiin, joka olisi itse asiassa tarjonnut pienen helpotuksen kesken nousua Gourdoniin. Toinen poistettu osa olisi ollut myös pyöräilyn yksi kevyempiä osia.