top of page

Vauhdikas triathlon – viikonloppu takana sekä Imatralla että Vierumäellä!

Imatralla kisattiin viikonloppuna XTerra-triathlon. XTerran erikoisuus on, että triathlonmatkat (uinti n. 1800 m - pyöräily n. 32 km - juoksu n. 10 km) taitetaan pyöräilyn ja juoksun osalta maastossa; maastopyöräilynä sekä -juoksuna. Matkan aikana tulevat tutuiksi niin ylämäet kuin alamäet – kuopat, kivet ja kannot. X Terra Finlandin yhteydessä kilpailtiin myös maastotriathlonin Suomen mestaruuksista. Kilpailussa oli mukana kansainvälisiä kilpailijoita, JäPyn Tiina Toivonen oli paras suomalainen ja voitti maastotriathlonin SM-kultaa naisten yleisessä sarjassa.

Kilpailua varten Tiina oli saanut käyttöön Pivot -maastopyörän Ride Moresta. Pyörä osoittautuikin oikein nopeaksi ja ketteräksi menopeliksi Imatran maastossa. Pyöräreitti suoritettiin kolmena kierroksena. "Teknisesti reitti oli minulle sopiva, ajaessa jouduin koko ajan keskittymään ja oli kiva huomata että pärjäsin hyvin", Tiina kertoi pyöräosuudesta kilpailun jälkeen. Juoksureittiin Tiina kävi tutustumassa jo edellisenä päivänä. Tiedossa oli suota, erittäin jyrkkiä mäkiä ja osittain juostiin hakkuuaukealla. "Ekat viisi kilometriä menin hapoilla enkä voinut mitenkään juosta koko matkaa. Toinen kierros meni jo hieman paremmin", Tiina kertoi. Tämä kisa oli ehdottomasti kesän rankin, mutta oli kyllä hieno kokemus", Tiina naurahtaa lopuksi. JäPy onnittelee Tiina maastotriathlonin Suomen mestaruudesta! Kaikki Imatran tulokset löytyvät täältä.

Finntriathlon Vierumäki järjestettiin elokuun viimeisenä viikonloppuna legendaarisessa suomalaisen urheilun ja valmennuksen keskipisteessä. Vierumäki tarjoaa erinomaiset puitteet myös triathlontapahtumalle, eikä urheiluopiston palvelutarjonta jätä yleisöäkään kylmäksi. Uintiosuus uidaan satumaisen kauniissa ja kristallin kirkkaassa Valkjärvessä sekä Suurjärvessä. Pyöräilyosuus ajetaan suljetulla reitillä Urheiluopistolta sekä Heinolan että Vierumäen kylän suuntaan. Haastetta pyöräilyreitille tuovat kumpuilevat maastot. Juoksuosuus kiertää golfkentän maastoissa ja on miellyttävä juosta.

JäPyläisistä Vierumäen perusmatkan (uinti 1500 m – pyöräily 40 km – juoksu 10 km) kisassa miesten ikäsarjoissa mukana olivat Sami Ylisaari, Ari Lappi ja Pasi Hämäläinen ja naisten ikäsarjoissa mukana olivat Riitta Kilpeläinen, Reetta Tuomala ja Joanna Rintala.

Suurimmalla osalla JäPyläisistä tämä oli kauden päätöskilpailu. Kisaolosuhteet olivat loistavat. Ilma oli lämmin eikä tiedossa ollut sateenuhkaa.

Sami Ylisaari lähti hyvillä mielin kauden viimeiseen kisaan. Sami lähti rohkeasti uimaan ihan kärjen tuntumasta ja pääsikin pyöräilemään hyvissä asemissa (ikäsarjan toisena) uinnin jälkeen. Samin uintiaika 23:54 min. Sami tunnetaan vahvana pyöräilijänä, mutta kisan pyöräilyyn hän ei itse ollut ihan tyytyväinen. ”Ihan toivottuja tehoja ei vaan jaloista löytynyt”, Sami toteaa kisan jälkeen. Samin pyöräaika 1.06:08 tuntia oli ikäsarjan kolmanneksi nopein pyöräaika, ja hän piti sijoituksensa myös pyöräilyn aikana. ”Juoksu lähti hyvin käyntiin, mutta toisella kierroksella tuli pieni hyytyminen”, Sami harmittelee juoksuosuuttaan kisan jälkeen. Sami sai kuitenkin pidettyä sijoituksensa, eikä takana ollut hätyyttelijöitä juoksuosuudella. Samin juoksuaika 43:05 min. ”Ensi vuodeksi pitää saada lisää jalkoja varsinkin juoksuun, niin pääsen haastamaan tosissaan oman ikäryhmän kärkeä”, Sami naurahtaa lopuksi. Samin loppuaika 2:18:48 tuntia toi M40 – 44 – sarjassa toisen sijan.

Riitta Kilpeläinen lähti kauden viimeiseen kilpailuun ilman tavoitteita, tekemään oman hyvän suorituksen ja nauttimaan kisan fiiliksestä. Riitan uintiaika 26:55 min, joka oli hänen ikäsarjan nopein uintiaika. Pyöräilyyn Riitta lähti kärjessä. ”Pyöräreitti oli melko mäkinen, eikä ajoittainen vastatuuli juuri auttanut asiaa”, Riitta naurahtaa pyöräilyosuudesta. Riitan pyöräaika 1:16:23 tuntia. Juoksemaan Riitta lähti ikäsarjan toisena, Riitan juoksuaika 49:26 min. ”Juoksussa ei ollut paljon varaa kiristää, mutta sain pidettyä juoksun kasassa n. 5 min. kilometrivauhdilla”, Riitta toteaa kisan jälkeen. ”Mukava päätös kaudelle”, Riitta jatkaa. Riitan loppuaika 2:39:54 tuntia, joka toi Riitalle N45-49 – sarjassa toisen sijan.

Ari Lappi lähti kauden päätökseen rennoin mielin. ”Kesä on mennyt kevyellä, ylläpitävällä treenillä, joten perusmatka tuntui sopivalta kauden päätökseltä”, Ari kertoo kisan tunnelmista. Arin uinti tuntui jo verryttelyssä hyvältä, ja hänen uintiaika oli ikäsarjan toiseksi nopein ja Arin oma ennätys perusmatkalla. Myös Ari tunnetaan vahvana pyöräilijänä. ”Pyöräreitti oli yllättävän mäkinen ja ajoin sen hieman varman päälle, että jäisi vähän jalkoja juoksuun”, Ari totesi pyöräilyosuudestaan. Arin loppuaika 2:18:48 tuntia toi M45-49 – sarjassa kuudennen sijan. ”Ihan mukava kauden päätös”, Ari kuittaa lopuksi.

”Vierumäen mäkinen pyöräosuus yllätti, en muistanutkaan kuinka pahoja osa mäistä on”, Reetta kertoi kisan jälkeen. Kausi oli haastava, onneksi pääsin kuitenkin kisaamaan. Innolla odotan JäPyn Age Group – valmennusta ja ensi kautta”, Reetta kertoi ensi kauden suunnitelmistaan innoissaan. Kaikki Vierumäen tulokset löytyvät täältä.

JäPy onnittelee tuoretta Suomen mestaria. Onnea kaikille JäPyläisille hienoista saavutuksista ja sijoituksista. Tästä on hyvä lähteä suunnittelemaan ensi kauden tavoitteita. Tiina starttaa ensi viikonloppuna Ahvenanmaalla, jossa kilpaillaan viimeisistä Suomen mestaruuksista – matkana on perusmatka.

Tiina Toivonen vauhdissa uudella Pivot-pyörällään.