top of page

JäPyn ensimmäinen triathlon-leiri Forssan Hevossillassa 11. – 13.5.2018

Viime syksynä Jaakko Rantala esitti idean, voisiko seura järjestää triathlonisteille leirin keväällä Forssassa sijaitsevassa Hevossillassa, jonne ei ole kuin reilun tunnin matka Järvenpäästä. Tarkoituksena oli järjestää hieman erilainen leiriympäristö verrattuna urheiluopistoihin. Upea maalaismiljöö ja lähiympäristön luonto maalaisteineen sopii tällaiseen urheiluleiriin erinomaisesti. Idea jäi hautumaan ja keväällä tuli hetki, jolloin totesimme, että mehän järjestetään leiri jo tänä keväänä. Leiri tuli nopeasti täyteen ja pystyimme toteuttamaan haaveemme itse järjestetystä JäPy-leiristä. Leiriviikonlopuksi valikoitui helatorstain viikonloppu, saa nähdä tuleeko tästä perinne tulevina vuosina?

Perjantaina saavuimme hyvissä ajoin Hevossillan tilalle jossa Jaakko oli meitä vastaanottamassa mini-traktorin kanssa. Jaakko esitteli meille tilukset sekä ohjasi meidät mökkeihin majoittautumaan. Käytössämme oli kaksi mökkiä, molemmat olivat erittäin hyvin varustettuja. Innokkaimmat lähtivät jo etukäteen kiertämään perjantain lenkin, joka oli lähetetty kaikille sähköpostitse tiedoksi. Kaikki leiriläiset lähtivät vielä yhdessä kiertämään saman lenkin, jakautuen kahteen nopeusryhmään. Nimesimme perjantain pyöräilyn ”herrasmiespyöräilyksi”, koska yksi leiriläisistä oli pukeutunut pyörälenkille kauluspaita + solmio – pyöräilypaitaan. Pyörälenkin jälkeen tehtiin vielä 15 min. juoksulenkki. Harjoituksen teemana oli ”mieli ja jalat kuntoon työviikon päätteeksi”. Runsaan buffet -illallisen jälkeen käytiin läpi leirin ohjelma ja tavoitteet, sekä kerrottiin tarkemmin lauantain yhdistelmätreenin sisällöstä.

Lauantai aloitettiin aamulenkillä – Jaakko ohjeisti muutamia hyviä liikkuvuusharjoitteita, joita teimme ennen varsinaisen lenkin aloittamista. Aamulenkin tarkoitus oli vain herättää kroppa päivän treenejä varten. Aamupalan jälkeen lähdimme kimppakyydeillä uimaan Forssan Vesihelmeen, jossa meillä oli kolme rataa varattuna. Jakauduimme tasaisesti kaikille kolmelle radalle uintivauhdin mukaan. Puolentoista tunnin aikana teimme ensin tekniikkaharjoituksia sekä valmistavia harjoituksia pääsarjaa varten, joka oli 1 000 m puolimatkan kisavauhtinen uinti, jossa veturi vaihtui 200 m:n välein. Tarkoituksena oli pitää tasainen vauhti koko matkan ajan.

Lounaan jälkeen oli vuorossa päivän pääharjoitus, jonka jokainen teki yksin. Kyseessä oli pyörä-juoksu – yhdistelmäharjoitus. Säätiedotus lupasi hellettä, joten jo pelkästään kuumuus tekisi treenistä kuormittavan. Treeni koostui kahdesta osasta: Ensimmäinen osa: Pyöräily noin 20 km:n matka puolimatkan tasaisella teholla sekä juoksu noin 4 km puolimatkan vauhdilla. Toinen osa: Samat matkat, mutta perusmatkan tasaisella teholla. Niillä jotka tekivät treenit wateilla, piti miettiä etukäteen tavoitewatit tai jos ei ollut watteja käytössä, niin sitten tavoitesykealueet. Kuulostaa helpolta, vai mitä? Harjoituksen toteuttaminen suunnitelluilla tehoalueilla oli todella vaativaa. Jokainen sai itsensä lähes uuvuksiin noin kahden tunnin harjoituksen aikana.

Iltapäiväksi meille oli varattuna noin 100 vuotta vanha parvisavusauna, jonne mahtui kerralla 10 henkeä sekä palju, johon pääsimme vilvoittelemaan löylyjen välissä. Myös tavallinen puulämmitteinen perinnesauna oli käytössämme. Mieli ja jalat rentoutui ja aamun uintitreeni tuntui tosi kaukaiselta. Pari tuntia vierähti nopeasti. Runsaan illallisbuffetin jälkeen Sampsa Puttonen kertoi oman kisatarinan viime vuoden täydenmatkan Ironman – kilpailusta Frankfurtissa. Tarina kertoi ihmisen typeryydestä ja sinnikkyydestä, kuten hän itse asian ilmaisi J. Sampsa kertoi kilpailuun valmistautumisen haasteista ja siitä kuinka kaikesta vastoinkäymisestä huolimatta pystyy suoriutumaan täyden matkan triathlonkilpailusta. Sampsan tarinan jälkeen Jaakko antoi vielä vinkkejä kilpailuun valmistautumisesta sekä esimerkin viimeisen viikon treeneistä ja tankkauksesta. Vaikka illalla oli Suomen lätkäpeli tiedossa, ei kummassakaan mökissä jaksettu katsoa peliä loppuun. Sinnikkäimmät jaksoivat katsoa peliä kaksi erää, jonka jälkeen valot sammuivat.

Sunnuntaina ajoimme pidemmän rauhallisen pyörälenkin jakautumalla aluksi kahteen ryhmään. Parin hengen ryhmä lähti kiertämään hieman lyhyemmän noin 60 km lenkin, ja toinen ryhmä lähti kiertämään Suvi-illan pyöräilyreitin (noin 90 km). Jo lähtiessä lämpö hipoi lähemmäs 20 astetta, joten juomista piti olla riittävästi. Matkan varrella ei ollut yhtään kauppaa, josta juotavaa olisi saanut ostettua lisää. Tiet olivat suurimmalta osin todella hyväkuntoisia ja liikennettä oli todella vähän. Saimme nauttia hienoista maalaismaisemista ja kumpuilevista teistä sekä parhaasta mahdollisesta säästä. Osa ryhmästä päätti vielä kiertää takaisin tullessa perjantain lenkin vastapäivään, jolloin matkaa kertyi yhteensä 102 km. Lenkin jälkeen vaihdettiin vielä lenkkarit jalkaan ja tehtiin lyhyt juoksu päälle. Tarkoitus oli juosta alku reippaasti ja sitten loppuverryttely päälle. Tähän oli hyvä päättää todella onnistunut leiriviikonloppu. Koko viikonlopun meitä hellivät aurinkoinen sää ja iloiset leiriläiset, joita yhdisti sama tavoite.

Ennen kotiin lähtöä söimme vielä yhdessä tukevan lounaan runsaasta lounasbuffetista, josta varmasti löytyi jokaiselle syötävää. Kaikki viikonlopun raaka-aineet olivat luomu- ja lähiruokaa, joista tilan kokki valmisti ateriat paikan päällä. Kokki kävi myös ennen jokaista ateriaa kertomassa, mitä ruoat olivat ja mistä ne olivat kotoisin. Myös erityisruokavaliot oli huomioitu.

Iso kiitos Jaakolle, joka oli heti ensimmäisestä hetkestä täysin sitoutunut leirin järjestämiseen. Kaikki treeniohjeet hipoivat täydellisyyttä, ja saimme nauttia todella laadukkaista treeneistä ja kannustuksesta treenin aikana. Jaakko osallistui myös perjantain ja sunnuntain treeneihin, mutta huolehti lauantaina vaihtoalueella juoksijoiden viilennyksestä ja kannustuksesta sekä piti huolen kaikkien tavaroista. Kiitos Hevossilta upeista puitteista sekä suuri kiitos kaikille osallistujille, jotka teitte tämän mahdolliseksi.

Leirin lopuksi otettiin yhteinen "ryhmähali" - kuvasta puuttuu Reetta Tuomala.

Innokkaimmat lähtivät perjantaina kiertämään reitin jo etukäteen. Toni oli pukeutunut herrasmies -paitaan ja solmioon.

J-P ja kyytiläiset lähdössä kohti Vesihelmeä

Aamuvenyttelyt ja liikkuvuusharjoitteet ennen lenkille lähtöä tehtiin auringonpaisteessa.

Iloiset leiriläiset Vesihelmen edessä odottamassa uintitreenin alkua.

Tilalla oli myös pieni lampi, jossa oli mahdollisuus käydä kastautumassa.

Leirin päätteeksi ehti hetkeksi nauttimaan auringosta, keinussa Jaakko ja Pekka.

Pyörälenkit sijoittuivat Forssan Suvi-illan pyöräilyreitille - perjantaina tehtiin sininen lenkki.

Leiriviikonlopun tiivis ohjelma - unohtamatta lepoa ja virkistäytymistä.

Viimeisimmät päivitykset
Seuraa hyvää seuraa
  • Facebook Basic Square
  • Strava icon.png
bottom of page