top of page

JäPyn triathlonisteille mitalisadetta Joroisten SM-puolimatkalta

Triathlonin puolimatkan SM-kisat kilpailtiin lauantaina 15.7. Joroisissa. 1,9 kilometrin uinnin, 90 kilometrin pyöräilyn ja 21,1 kilometrin juoksun jälkeen miesten yleisen sarjan kilpailun voittajaksi kruunattiin Turun Urheiluliiton Henrik Goesch. Kilpailua alusta asti hallinnut Goesch kellotti loppuajaksi 3.56,05. Hopeataistelussa Turun Urheiluliiton Darby Thomas kukisti Koiviston Iskun Jarmo Rissasen 16 sekunnin erolla. Thomaksen ero Goeschiin oli 2.13.

Helsinki Triathlonin Maria Söderström nousi huikean juoksun ansiosta voittoon naisten yleisessä sarjassa ajalla 4.34,07. Eroa KUTU triathlonin Heidi Hyväriseen kertyi vain 30 sekuntia.

JäPyn triathlonistit lähtivät joukolla Joroisiin kilpailemaan ikäsarjojen Suomen mestaruuksista. Yhteensä 16 JäPyn triathlonistia osallistui viikonloppuna Finntriathloniin Joroisissa. Veera Alanko kilpaili perjantaina pikatriathlonissa (matkoina uinti 400 m – pyöräily 20 km – juoksu 5 km) ja 15 JäPyläistä lauantain puolimatkalla. JäPyläisten matka kohti Joroisia alkoi perinteisellä DanskeBankin tarjoamalla lounaalla, johon otti osaa lähes kaikki kilpailijat sekä kannustusjoukkoja. Ensikertalaiset saivat tärkeitä vinkkejä Joroisten kilpailua varten kokeneilta Joroisten kävijöiltä.

Aamulla tuuli jonkin verran, jonka johdosta vedessä oli pientä aallokkoa. Tämä ei meidän triathlonisteja haitannut. Naisista parhaiten sijoittui Tiina Puranen. Tiinan pyörä kulki uuden levykiekon sekä viime viikon bike fittingin ansiosta kuin itsestään. Pyöräilyosuuden aika 2.37.46 tuntia ja keskivauhti 34,2 km/h. ”Juoksuosuuden alettua olin erittäin helpottunut, tiesin sen hetkisen sijoitukseni ja lähdinkin itsevarmana ottamaan edellä menijöitä kiinni. Juoksu kulki hyvin ja toisella kierroksella pääsin johtoon. Jatkoin kuitenkin maaliin asti reippaasti, jotta viiden tunnin alitus ei jäisi haaveeksi”, Tiina kertoo iloisena kisan jälkeen Tiinan loppuaika 4.59,16 tuntia. Tällä kertaa maali oli oikeassa kohdassa tavoiteajan suhteen. Onnea Tiina huikeasta suorituksesta sekä oman ikäsarjan (45–49) Suomen Mestaruudesta!

Samassa sarjassa (45–49) kolmanneksi sijoittui Riitta Kilpeläinen. Riitta totesi, että kilpailussa olleen rolling startin ansiosta uinnissa pääsi heti uimaan omaa vauhtia ja se tuntuikin hyvältä mukavan lämpimässä vedessä. Pyöräilyssä mennessä oli hyvä myötätuuli jonka Riitta päätti hyödyntää, koska takaisin tullessa saisi tehdä kovasti töitä vastatuuliosuudella. Muuten hyvin menneen pyöräilyosuuden pysäytti hänen saamansa stop and go – rangaistus osana ryhmää, johon Riitta jäi sumppuun ja hän kokikin rangaistuksen todella epäreiluna. Tästä suivaantuneena Riitta päätti ajaa loppuun asti hyvällä tremmolla. ”Juoksun ensimmäiset kilometrit tuntuivat tuttuun tapaan kankeilta, mutta sitten juoksu rupesi sujumaan ja pystyin juoksemaan suhteellisen tasaista vähän päälle viiden minuutin vauhtia loppuun saakka. Olin kyllä onnellinen kun maali viimein koitti!", Riitta kertolii onnellisena kilpailun jälkeen.

Miehissä Seppo Aaltonen teki ensimmäisen puolimatkan kisan ja voitti oman sarjan M60-64 Suomen Mestaruuden. ”Uinti meni hyvin. Aloitin rauhallisesti ja kiristin sitten loppua kohden vauhtia. Pyöräilyyn asetin tavoiteajaksi 2.30. Poljin varman päälle, jotta voimia jäisi myös juoksuun. Juoksussa vaivaisivat reisien krampit heti alusta alkaen. Huoltopisteillä join hyvin ja otin suolaa. Tämä helpotti kramppailuja aina välillä. Sain myös hyvin väliaikoja juoksussa mikä helpotti juoksun loppuosalla maalin jo lähestyessä.”, kertoi Seppo omaa kisakokemustaan. Seppo kertoi myös että ei ole yli kymmeneen vuoteen juossut puolimaratonin mittaista matkaa. Tämä nostaa Sepon SM-kultamitalin tuoneen suorituksen todella mainitsemisen arvoiseksi. Onnea Seppo Suomen mestaruudesta!

Muutamia muita JäPyläisiä teki myös todella kovia suorituksia. Päivän nopein JäPyläinen oli Samuli Heikkilä loppuajalla 4.42.07. Sijoitus 21. sarjassa M35-39 (uinti 33.23 min., pyörä 2.18.21 tuntia (ka. 39.0 km/h) ja juoksu 1.44.27). Samuli kertoi pyöräilyn sujuneen erinomaisesti ja paljon ennkko-odotuksia nopeamin. Vahva uinti ja hyvin tsempattu juoksu teki Samulin puolimatkan debyytistä erittäin onnistuneen. Tavoitteena Samulilla oli viiden tunnin alitus, mikä onnistuikin peräti 18 minuutin aikamarginaalilla.

M50-54 sarjassa Olli Kinnunen oli 6. loppuajalla 4.42.11. Markku Rossi paransi vuodessa puolimatkan ennätystään lähes 40 minuuttia. Markku oli M45-49 sarjassa 13. loppuajalla 4.44.16. Kaikki tulokset löydät täältä.

JäPyläisiä oli kannustamassa myös kisareitin varrella. Veera Alanko jäi kannustamaan sekä siskoaan että muita JäPyläisiä lauantain kisaan, ja seuran puheenjohtaja Tommi Ikonen perheineen oi myös kannustamassa seuran triathlonisteja. Kilpailijat saivat tärkeitä väliaikoja matkan varrella. Koska kilpailuissa oli käytössä rolling start – ei voi olla varma omasta sijoituksesta eikä välttämättä tiedä ketkä ovat niitä oman sarjan kisakumppaneita.

Kilpailuissa oli mukana monia ensimmäistä kertaa puolimatkan tehneitä JäPyläisiä sekä jo useamman kerran kisaajia. Kaikki 15 JäPyläistä suoritti puolimatkan kilpailun ja ansaitsevat onnittelut hienoista suorituksista. Huikeita onnistumisia ja itsensä ylittämisiä sekä aikojen parannuksia edellisiin verrattuna. Onnea kaikille!

SM-mitalistit: Vasemmalla Tiina Puranen, Seppo Aaltonen (kesk.) ja Riitta Kilpelälinen

Tiina Purasen lennokas askel vei jälleen voittoon.

Riitta Kilpeläilnen tsemppaa juoksuosuudella.

Seppo Aaltonen tietää, että voitto on lähellä.

Markku Rossi maalissa huikealla omalla ennätyksellä.

Samuli Heikkilä tuulettaa vahvan päivän päätteeeksi.

Päivän SM-mitalistit ja nopein JäPyläinen

Naisten 45-49 sarjan SM-mitalistit (keskellä Tiina Puranen ja oikealla Riitta Kilpeläinen).