top of page

Mikael Fogelholmin ravitsemusluento JäPy:läisille 28.2.

Ravitsemustieteen professori Mikael Fogelholm kokosi eilen täyden salillisen JäPy:läisiä Järvenpää-talolle kuulemaan vinkkejä pyöräilijän ravitsemukseen. Professorilta "hokkuspokkus" konsteja odottaneet joutuivat pahasti pettymään, koska Fogelholmin luento pohjasi vankasti tieteelliseen tutkimukseen, jota hän on itsekin suorittanut jo yli neljännesvuosisadan ajan. Tieteellisen tutkimuksen rinnalla Mikael on harrastanut kestävyysurheilua pitkään ja nimesi päälajeikseen nykyisin suunnistuksen ja polkujuoksun. Pyöräilykokemusta hänelle on kertynyt mm. Team Rynkebyssä, jonka ryhmässä hän viime kesänäkin polki halki Euroopan.

Terveyden trendituotteina mainostetut kookosöljyt sekä vitamiinien ja kivennäisaineiden lisäannostukset saivat Fogelholmilta tylyn tuomion tieteellisiin tutkimuksiin perustuen. Myöskään suositulle vähähiilihydraattiselle ruokavaliolle ei Fogelholm löydä perusteita, vaan korostaa hiilihydraattien merkitystä erityisesti paljon liikkuville. Urheilijankin ravitsemussuosituksen Mikael perustaa uuteen suomalaisten ravitsemussuositukseen, jonka perusta on kasviksissa, marjoissa ja hedelmissä. Pitkäkestoisissa ja erityisesti kovatehoisissa suorituksissa (pyöräkilpailu/kuntoajo tms.) on hiilihydraatteja tankattava suorituksen aikana, jotta vältytään suorituskyvyn laskulta. Ratkaisevan tärkeää on nesteytyksestä huolehtiminen suorituksen aikana. Mikael suosii itse pyöräilyssä kahden juomapullon taktiikkaa, joista toinen täyttyy vedellä ja toinen urheilujuomalla; hiilaritarvetta hän täydentää tarvittaessa geeleillä. Viimeiset tutkimustulokset antavat viitteitä, että runsaasti nitraattia sisältävän punajuurimehun nauttimisella on urheilijan suorituskykyä lisäävä vaikutus. Vastaava tutkittu tehovaikutus on myös kofeiinilla, mutta kumpaakin näistä professori suosittelee testaamaan harjoituksissa ennen kisasuorituksia.

Urheilijan painonpudotukseen esitettyyn kysymykseen Fogelholm vastasi kieli keskellä suuta. "Mahdollinen painonpudotus tulee aina aloittaa kysymällä, miksi paino on päässyt nousemaan?" - totesi Fogelholm. Nopeiden painonvaihtelujen sijaan Mikael kehotti pysyviin muutoksiin ruokavaliossa ja varotti liikoja vertailemasta muiden kuntoilijoiden rasvaprosentteja omiin arvoihin. Monet JäPy:läisistä huojentuivat silminnähden tästä vastauksesta.

Tilaisuudessa syntyi runsaasti keskustelua ja kommentteja aktiivisilta JäPy:läisiltä. JäPy kiittää Mikael Fogelholmia hyvästä luennosta ja mukavasta yhteisestä illasta!

Professori Mikael Fogelholmin luentomateriaali, jossa tarkempia vinkkejä ja mm. hiilarimääriä, lähetetään kaikille JäPy:n jäsenille sähköpostitse.

Viimeisimmät päivitykset
Seuraa hyvää seuraa
  • Facebook Basic Square
  • Strava icon.png
bottom of page