top of page

Tervetuloa JäPy:n FTP-testiin lauantaina 21.11 klo 14-16!

Tervetuloa kaikille suorittamaan FTP (Functional Threshold Power) -testi KuntoSaluksen TUNNE-saliin.

Yleistä: FTP-testi on paras todellisen ajokunnon mittari. Testi kertoo totuudenmukaisesti ajokunnon kehittymisestä pitkin kautta. Samalla testissä selviävät tarkat, juuri sinulle oikeat sykerajat harjoittelualueineen. Tässä vaiheessa (marraskuun loppupuoli) kautta testitulokset ovat tyypillisesti kaikkein matalimmilla tasoillaan. Testejä tulee suorittaa 4-6 viikon välein, jotta kehitystä voidaan seurata. Testin toistettavuus on olennaista, joten testattava hyötyy omasta tarkkuudestaan paljon on valmistautumisvaiheessa.

Varusteet:

Ota mukaan maantiepyöräsi normaaleine kesäajovarusteineen (ajohousut, paita, juomapullo, ajokengät jne) sekä sykemittarisi ja pieni käsipyyhe. JäPyn puolesta otamme paikalle mahdollisimman monta wattimittarilla varustettua treineriä, johon testattavan pyörä kiinnitetään. Otamme lisäksi mukaan tuulettimia kierrättämään ilmaa.

Testiin valmistautuminen:

Vältä 72 tuntia ennen testiä rasittavaa liikuntaa. Palauttele, venyttele, rentoudu. Testi on tarkoitus tehdä rasituksesta palautuneena. Tärkeää on myös kirjata itselle ylös tekemiset, fiilikset ja syömiset, koska testin toistettavuus on kehityksen mittaamisessa olennaista.

Juuri ennen testiä käydään wc:ssä ja hypätään vaaalle, jotta voimantuoton ja painon (watti/kg) välistä kehitystä on mahdollista seurata. Älä ota kofeiinia äläkä mitään suoritukseen positiivisesti vaikuttavaa ainetta ennen testiä. Ne vääristävät testituloksia ja pilaavat toistettavuuden. Testissä kilpailet vain itsesi kanssa.

Testin kulku:

Testi alkaa 10–15 min lämmittelyllä, jossa testaaja samalla kalibroi ja tarkistaa testivälineistön. Varsinaisessa testissä poljetaan 20 minuuttia niin kovaa kuin suinkin mahdollista. Jos teet testiä ensimmäistä kertaa, aloita konservatiivisesti ja nosta syke muutamassa minuutissa itsellesi tuttuihin ”napakan rasituksen” lukemiin. Käytä vaihteita ja keskity polkemiseen!

Toistettavuuden vuoksi testaaja tarkkailee myös keskikadenssia, jonka tulee olla 90–100 cad/min. Voit käyttää mitä tahansa vaihteita, kunhan kadenssi pysyy yllä. Testaaja antaa ohjeita ja tsemppaa sinua, jotta voit keskittyä olennaiseen.

Testaaja käynnistää sykemittarisi varsinaisen testin alkaessa. 20 minuutin keskisyke antaa melko tarkan raja-arvon sykkeen yläkynnystasosta, jota voi jatkossa käyttää harjoittelun ohjenuorana, vaikka wattimittaria ei omistaisikaan. Yläkynnyssykkeestä on mahdollista laskea prosentuaalisesti juuri sinulle oikeat sykerasitukset jatkoharjoitteluun.

Testin lopuksi tulee jäähdytellä polkien 10-15 min.

Testaajina toimivat: Tommi Ikonen ja Petre Pomell

Testi on JäPyn jäsenille maksuton. Ulkopuolisille hinta on 40 euroa.

Viimeisimmät päivitykset
Seuraa hyvää seuraa
  • Facebook Basic Square
  • Strava icon.png
bottom of page