Joroisten teräsmieskisat – puolimatkan SM-triathlon 18.7.2015

Lauantaina 18.7. järjestettiin jo 33.kerran perinteiset Joroisten teräsmieskisat. Nykyään Joroisten kisatapahtuma on osa suomalaista viiden kilpailun Finntriathlon kilpailusarjaa.

Kyseessä on samalla triathlonin puolimatkojen (1.9 km – 90 km – 21.1. km) SM-kilpailu. Joroisten triathlonkilpailu on kasvanut viimeisten vuosien aikana Suomen kiinnostavimmaksi ja suositummaksi triathlonkilpailuksi. Mikäli yleensä haluaa osallistua kilpailuun, on päätös tehtävä jo melkein vuosi aiemmin. Kilpailuun ilmoittautuminen avautuu 1.9. ja viime vuonna kilpailu myytiin täyteen viikossa. Tänä vuonna kilpailijoita oli yli 1500 puolimatkan SM-lähdöissä.

Kilpailupäivän sää oli ideaali sekä katsojille että kisaajille. Lämpöä oli parikymmentä astetta eikä tuullut juuri ollenkaan.

Kilpailun juoksuosuus tapahtuu Joroisten kylän keskustassa ja asuntoalueiden ympäristössä. Kyläläiset ovat kisahengessä mukana ja kylällä on varsinainen karnevaalitunnelma viikonlopun aikana. Vanhukset tuodaan rollaattoreissa ulos ja juoksureitin varrella on mahdollisuus halutessaan viilentävän suihkuun.

JäPyläisistä Joroisilla oli kaksi osallistujaa (Markku Rossi ja Jukka Erkkilä), molemmat kilpailivat sarjassa M45-49. Markku Rossi oli ensimmäistä kertaa puolimatkan kilpailussa ja lähti tavoittelemaan viiden ja puolen tunnin alitusta.

Pojat olivat tehneet kesän aikana paljon yhteisiä uintitreenejä Tuusulanjärvessä ja todenneet keskenään, että heidän uintivauhtinsa on suurin piirtein sama. Jukka totesikin Markulle viimeisessä treenissä, että hyvässä lykyssä tullaan puolen minuutin sisällä molemmat järvestä ylös. Ja niinhän siinä kävikin: Markku nousi järvestä aikaan 37:10 ja Jukka aikaan 37:34.

Maaliintulon jälkeen Markku kertoi kilpailun sujuneen seuraavasti. ”Uinti meni hyvin ja tasaisella tahdilla. Pyörän alussa ihmettelin miksi pyörä ei oikein kulje ja porukkaa lappaa ohitse koko ajan. Sitten 15 km ajon jälkeen nousin pyörän päältä tarkistamaan tilanteen. Huomasin että takajarru hankasi vannetta. Korjasin sen ja sitten pyörä alkoi kulkemaan.”