top of page

Ironman 70.3 rantautui Suomeen - mukana 16 JäPyläistä

Ensimmäistä kertaa Suomessa järjestetty Ironman 70.3 -tapahtuma (uinti 1.9 km, pyörä 90 km ja juoksu 21.1.km) myytiin loppuun jo muutamassa viikossa vuosi ennen kilpailupäivää. Kilpailuun otettiin 1 800 kilpailijaa ja kilpailijoita ilmoittautui 41eri maasta.

Lähtö tapahtui poikkeuksellisesti iltapäivällä klo 16.00. Ulkomaisille kilpailijoille haluttiin tarjota Suomalaista valoisaa iltaa eksotiikkana. JäPyläisisä kilpailuun oli ilmoittautunut 16 eri ikäsarjoihin. Kilpailupäivän sää oli hieman kolea ja puuskittainen tuuli muutamine sadekuuroinen toi haastetta pyöräilyosuudelle.

Parhaiten JäPyläisistä sijoittui M60-54-sarjassa Seppo Aaltonen. Uinnin jälkeen Seppo oli viidentenä ja vahvan pyöräilyn ansiosta nosti sijoitusta toiseksi ja piti sen aina juoksun maaliin asti. Sepon loppuaika oli 5.09.10 tuntia. Voiton vei kovakuntoinen tsekkiläinen, ajalla 4.57.51 tuntia. Seppo oli tyytyväinen päivän kaikkiin lajeihin ja kävi sunnuntai aamuna pokkaamassa kakkospalkinnon.

Päivän nopein JäPyläinen oli M45-49-sarjassa kilpaillut Jukka Erkkilä. Jukka lähti hakemaan 5 tunnin alitusta. Vahva uinti antoi odottaa hyvää loppuaikaa mutta hieman vaisu pyöräily vei mahdollisuudet aikatavoitteeseen. Jukka nousi lopussa vahvalla juoksulla ikäsarjassa sijalle 25/205 ajalla 5.02.49 tuntia.

Mainion suorituksen teki myös Naisten N45-N49 sarjassa Riitta Kilpeläinen. Riitta oli tasaisen vahva kaikissa lajeissa huolimatta kovin jännittyneistä ja epätoivoisista ennakkotunnelmista ennen kilpailua. Riitta pyöräili vahvasti ja piti hyvät asemansa vielä juoksuosuudella ja sijoittui sarjassaan viidenneksi ajalla 5.20.12.

Kilpailussa nähtiin myös paljon hienoja JäPyläisiä puolimatkan debyyttejä. Mm. Pasi Syyli oli etukäteen asettanut itselleen tavoiteajat, jotka toteutuivatkin muutaman minuutin tarkkuudella. Tasaisen vahvat suoritukset kaikissa lajeissa, mutta vahvan pyöräilyn ansiosta hän paranteli sijoituksiaan. Pasin loppuaika 5:04:38 tuntia, joka oikeutti sijaan 21/139 M50-M54 -sarjassa.

Monet tekivät merkittäviä tulosparannuksia aikaisempiin puolimatkoihin verrattuna. Esimerkiksi Jukka Kurunmäki paransi omaa puolimatkan ennätysaikaansa vuodessa peräti 27 minuttia ajallaan 5.20.07 tuntia, sijoitus 91./248 sarjassaan M40-44. Ennen lahden kilpailua Jukka oliajanut uudella pyörällä vain kolme lyhyttä lenkkiä ja vaihtoi vielä kilpailua edeltävänä iltana uuden satulan pyörään ilman että oli ajanut sillä yhtään lenkkiä. Onneksi pyörä kuitenkin rullasi paremmin kuin hyvin. Jukalla katse on jo elokuussa, jossa hän tekee ensimmäisen täysmatkan Tallinnan Ironman -kilpailuissa.

Suomen ensimmäinen Ironman kilpailu oli järjestelyiltään todella onnistunut ja tunnelma kilpailupaikalla oli mainio. Juoksuosuudella runsaslukuisen yleisön kannustus oli hienoa, mikä takasi upean fiiliksen Lahden kaltaisessa urheilukaupungissa.

Kaikki kilpailun tulokset löydät täältä.