top of page

Joroisten teräsmieskisat – puolimatkan SM-triathlon 18.7.2015

Lauantaina 18.7. järjestettiin jo 33.kerran perinteiset Joroisten teräsmieskisat. Nykyään Joroisten kisatapahtuma on osa suomalaista viiden kilpailun Finntriathlon kilpailusarjaa.

Kyseessä on samalla triathlonin puolimatkojen (1.9 km – 90 km – 21.1. km) SM-kilpailu. Joroisten triathlonkilpailu on kasvanut viimeisten vuosien aikana Suomen kiinnostavimmaksi ja suositummaksi triathlonkilpailuksi. Mikäli yleensä haluaa osallistua kilpailuun, on päätös tehtävä jo melkein vuosi aiemmin. Kilpailuun ilmoittautuminen avautuu 1.9. ja viime vuonna kilpailu myytiin täyteen viikossa. Tänä vuonna kilpailijoita oli yli 1500 puolimatkan SM-lähdöissä.

Kilpailupäivän sää oli ideaali sekä katsojille että kisaajille. Lämpöä oli parikymmentä astetta eikä tuullut juuri ollenkaan.

Kilpailun juoksuosuus tapahtuu Joroisten kylän keskustassa ja asuntoalueiden ympäristössä. Kyläläiset ovat kisahengessä mukana ja kylällä on varsinainen karnevaalitunnelma viikonlopun aikana. Vanhukset tuodaan rollaattoreissa ulos ja juoksureitin varrella on mahdollisuus halutessaan viilentävän suihkuun.

JäPyläisistä Joroisilla oli kaksi osallistujaa (Markku Rossi ja Jukka Erkkilä), molemmat kilpailivat sarjassa M45-49. Markku Rossi oli ensimmäistä kertaa puolimatkan kilpailussa ja lähti tavoittelemaan viiden ja puolen tunnin alitusta.

Pojat olivat tehneet kesän aikana paljon yhteisiä uintitreenejä Tuusulanjärvessä ja todenneet keskenään, että heidän uintivauhtinsa on suurin piirtein sama. Jukka totesikin Markulle viimeisessä treenissä, että hyvässä lykyssä tullaan puolen minuutin sisällä molemmat järvestä ylös. Ja niinhän siinä kävikin: Markku nousi järvestä aikaan 37:10 ja Jukka aikaan 37:34.

Maaliintulon jälkeen Markku kertoi kilpailun sujuneen seuraavasti. ”Uinti meni hyvin ja tasaisella tahdilla. Pyörän alussa ihmettelin miksi pyörä ei oikein kulje ja porukkaa lappaa ohitse koko ajan. Sitten 15 km ajon jälkeen nousin pyörän päältä tarkistamaan tilanteen. Huomasin että takajarru hankasi vannetta. Korjasin sen ja sitten pyörä alkoi kulkemaan.”

”Juoksun ensimmäisen kierroksen otin varman päälle. Kolmesta reilun 7 km kierroksesta koostuneen juoksun viimeinen kierros oli kaikkein nopein. Olen tyytyväinen, kilpailu sujui hyvin ja suunnitelmien mukaisesti.”

Markun loppuaika oli 5 h 23 minuuttia ja oli sarjassa 73. (sarjassa oli 148 osallistujaa). Mahtava suoritus ensikertalaiselta!

Jukalla oli kyseessä kolmas startti Joroisilla ja tavoitteena oli 4h 45 minuutin alitus. Sekä uintiin että pyöräilyyn oli panostettu enemmän kuin aiemmin. ”Uinti sujui hyvin vaikka siihen meni ehkä minuutin laskelmoitua enemmän aikaa. Nopean vaihdon jälkeen pyörä lähti kulkemaan erinomaista vauhtia. Ensimmäiseen tunti meni 37 kilometrin keskivauhdilla. Loppua kohden piti jo ottaa hieman rauhallisemmin, keskivauhti oli kuitenkin koko ajan yli 36 km/h.”

”Kahdeksan kilometriä ennen maalia meinasi tulla edellä ajavan kanssa törmäys ja sähläsin käsien kanssa niin että pyörästä lähti sähköt. Maaliin kitkuttelin pikkulimpulla ja kevyellä takalehdellä. Aikatappiota kertyi ehkä noin kolme minuuttia”.

”Juoksu sujui hyvin tasaisella vauhdilla väsymystä vastaan taistellen. ”

Jukka nosti vahvalla juoksulla itsensä sarjassa sijalle 18. Jukan loppuaika oli 4 h 50 min. Hieno suoritus! Parannusta Joroisten aikaan 9 min. Tänä vuonna Alexander Stubbin päänahka oli jo taas hieman lähempänä. Ehkä sitten ensi vuonna.....

Jäpyn lenkeilläkin ajanut Tiina Puranen oli myös ensimmäisessä puolimatkan kisassaan ja sijoittui heti omassa sarjassaan viidenneksi ajalla 5h 10 minuuttia.

Joroisten Finntriathlon kilpailu on järjestelyiltään aivan huippuluokkaa. Tänä vuonna oli kiinnitetty erityistä huomiota kilpailijoiden turvallisuuteen ja kisan seurattavuuteen. Online seuranta tarjosi mahdollisuuden seurata suosikkejaan missä vain nettiyhteyden päässä.